DutchEnglish
skip to Main Content

Informatieplicht energiebesparing

De energie informatieplicht van de overheid

De informatieplicht voor energie is opgesteld door de overheid. Afhankelijk van het energieverbruik heeft elk bedrijf een informatieplicht. Op deze pagina leest u over wat de RVO informatieplicht precies inhoudt, wat u als ondernemer moet doen, en hoe u boetes kunt voorkomen.

Voor wie geldt deze RVO informatieplicht?

De informatieplicht energiebesparing voor het mkb geldt niet voor ieder bedrijf. Alleen wanneer u een verbruik heeft dat groter is dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas moet u voldoen aan de aangifte. Bent u een ZZP’er? Dan komt u hoogstwaarschijnlijk niet aan dit verbruik. Omdat u volgens de Energiebesparingsplicht geen maatregelen hoeft te nemen, hoeft u ook niet te voldoen aan de informatieplicht.

Wat houdt de informatieplicht energie in?

De informatieplicht energie is in het leven geroepen, omdat de overheid meer informatie wil over de energiebesparende maatregelen die ondernemend Nederland neemt. Daarom moeten bedrijven met een bepaald energieverbruik voldoen aan een meldingsplicht. Op basis van de verzamelde informatie wil de overheid inzicht krijgen in de verschillende manieren om de CO2 uitstoot in Nederland (sneller) te reduceren. Deze informatieplicht energie komt voort uit de Energiebesparingsplicht, waarbij elk bedrijf met een bepaald verbruik verplicht werd om energiebesparende maatregelen te nemen als deze binnen vijf jaar zijn terugverdiend. De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de RVO informatieplicht.

Boete voor niet voldoen aan de informatieplicht

De boetes voor het niet voldoen aan de informatieplicht energiebesparing kunnen aanzienlijk oplopen. De boetes worden bepaald per gemeente, dus om te weten welke boetebedragen er precies voor uw onderneming kunnen gelden, zult u even contact met ons op moeten nemen. In elke gemeente wordt gewerkt met een dwangsom. Dat betekent dat u een termijn opgelegd krijgt waarbinnen u nog aan uw informatieplicht moet voldoen. Wanneer u na die termijn nog niet heeft voldaan aan de informatieplicht energiebesparing, krijgt u een boete. Deze boetes kunnen oplopen tot wel €1000,- per maatregel!

Wat moet u doen?

Het uit (laten) voeren van de informatieplicht energiebesparing voor mkb is relatief eenvoudig. U moet ervoor online een aantal vragen beantwoorden. Dit doet u via het eLoket op de site van het RVO (RVO.nl). Op de site gebruikt u uw DigiD en eHerkenning om in te loggen. U voert uw bedrijfsinformatie in, en geeft aan welke maatregelen u genomen heeft om het energieverbruik te verminderen. Heeft u nog geen maatregelen genomen? Ook dan bent u verplicht om dat te melden. Voor het voltooien van de informatieplicht energiebesparing is enige technische kennis vereist. Heeft u die niet? Geen zorgen! BK Energy Efficiency helpt u graag verder.

informatieplicht energiebesparing

Begin met energie besparen!

Wilt u meer informatie over de informatieplicht energiebesparing, en wat het precies voor uw bedrijf betekent? Of wilt u (beginnen met) energiebesparende maatregelen nemen? Neem dan contact op met BK Energy Efficiency. Dat doet u door hier op de site het contactformulier in te vullen. U kunt ons ook telefonisch benaderen via 06-50743064 of door een mail te sturen naar info@bkenergyefficiency.nl. Wij voorzien u graag van meer informatie over de informatieplicht energiebesparing!

Contact opnemen

INFORMATIE OF OFFERTE AANVRAGEN

    Back To Top