skip to Main Content

Een expert inhuren voor energiebesparing is kosteneffectief

Energiebesparing, zelf doen of uitbesteden?

Als je jarenlang professioneel bezig bent met energiebesparing zoals ik, kom je van alles tegen. Natuurlijk is het heel mooi als je als bedrijf je medewerkers betrekt bij het energieverbruik en het verlagen daarvan. Dat gebeurt al vrij weinig. Tenminste ik kom het zelden tegen. En die paar keer dat ik het wel tegenkom, dat er een team is verzameld van medewerkers, een energieteam of green team, dan werkte dat niet of nauwelijks. Waarom niet dan?

Ik heb daar natuurlijk over na zitten denken en kom tot de volgende redenen:

1. Er is geen focus

Omdat het medewerkers zijn, die hoe enthousiast soms ook over het thema, het altijd naast hun eigenlijke werk moeten doen. Dat normale werk is hun focus. En dat werk zorgt voor meer dan voldoende drukte, vergaderen, e-mails, klanten die van alles willen en vragen, brandjes blussen. En uiteindelijk worden ze op dat werk vooral beoordeeld.

2. Er is geen kennis

Omdat het specifiek kennis vereist om de kansen te zien voor energiebesparing. Je weet gewoon niet waar je moet kijken omdat je niet weet wat je zoekt of waar je op moet focussen. Of de cijfers zijn er niet of niet helder. En als je collega’s het ook niet weten, kan dat frustreren. Ook een cursus met algemeenheden schiet niet op. Zelfs met adviseur van buiten die de groep alleen maar begeleidt, werkt het nog niet. Soms moet er dingen uitgezocht worden en dat kost zonder de specifieke kennis heel veel tijd, die er niet is. Zelfs bij mijn klanten in de procesindustrie hebben de proces engineers niet de specifieke kennis van de oplossingen.

3. Niet belangrijk

Energie mag dan een flinke kostenpost zijn. Het is nooit zo belangrijk als de productie aan de gang houden. Of als de zorg voor dat de klant op tijd het juiste product krijgt geleverd. Bij productie is het belangrijk dat er kan worden geproduceerd. Dus perslucht moet er zijn. Hoe efficiënt het wordt opgewekt, is heel veel minder belangrijk. Hetzelfde geldt voor stoom, koelwater, waterzuivering, koeling, verwarming etc.

4. Realisatie is lastig

Omdat realisatie van de kansen voor energiebesparing taaie materie is. Als er uiteindelijk wel een verbeterkans komt, dan is die nog niet gelijk gerealiseerd. Het moet specifiek gemaakt worden met harde cijfers. Met offertes misschien. Dan moet het nog door het management worden gefiatteerd. Ook medewerkers in het veld moeten nog worden overtuigd. De technische dienst denkt dat het niet gaat werken of niet is te onderhouden? Nog een basic engineering misschien? En als het klaar is, werkt het dan en levert het ook op wat is voorspeld?

Effectief werk maken van energiebesparing?

Als u echt werk wilt maken van energiebesparing of als u nou echt eens wilt weten wat er mogelijk is om uw bedrijf te verduurzamen, ga dat dan niet zelf proberen uit te vinden, maar bel ons. Wij hebben alles wat er mogelijk is al gezien en kunnen voor uw bedrijf een effectieve vertaalslag maken van de mogelijkheden. Voor een eenmalig advies of als flexibele inhuurkracht voor energiebesparing zolang u dat bevalt. Ik weet zeker dan wij in 1 uur zaken concreet kunnen maken die u of uw medewerkers een dag of meer kosten. Energiebesparingskansen vinden, concreet maken en helpen realiseren is ons primaire proces. Uw medewerkers hebben altijd andere, belangrijkere prioriteiten.

Benieuwd wat wij precies voor u kunnen betekenen? Vul het formulier op deze pagina in of bel direct +31 (0)6-50743064

Bekijk de video

Referentie cases

Gerealiseerde besparingen

Contact opnemen

INFORMATIE OF OFFERTE AANVRAGEN

    Back To Top