Feiten over energie besparen

feiten-energie-besparen

“Het opleverproces met aansluitend de overdracht naar beheer: in 10 jaar tijd is de kwaliteit van installaties maar beperkt verbeterd. 70% van de klimaatinstallaties in gebouwen functioneert niet goed met gemiddeld 30% energieverspilling tot gevolg”
TNO/Halmos 2015 iov. ISSO

“Kenmerkend is dat 20-55% van het elektriciteitsgebruik in kantoorgebouwen buiten kantoortijd plaatsvindt”
Meting Ecofys

“Op ICT apparatuur en koeling is zeker 44% te besparen”
Onderzoek Agentschap NL en SURFfoundation bij 9 HBO-instellingen

Maak meten onderdeel van beheer en onderhoud!
Leerpunt studie “Schatgraven in de bestaande bouw” over energiezuinige gebouwen

Tot 50 procent meer energiegebruik dan nodig

Het energiegebruik in gebouwen is gemiddeld 25 procent hoger dan je op basis van de aanwezige technologie en processen mag verwachten. Per gebouw kan dit fors verschillen. Sommige gebouwen hebben een goede energie-efficiency en gebruiken slechts vijf procent meer energie dan nodig. Maar er zijn ook gebouwen waar vijftig procent te veel gebruikt wordt. Dit relatief hoge energiegebruik komt niet alleen voor in oude bestaande gebouwen, maar ook in relatief nieuwe energiezuinige gebouwen met een goede energieprestatiecoëfficiënt (EPC) score.

TNO/Halmos Adviseurs

“Organisaties zoeken dan vaak een bestaand systeem, dat verklaart ook de keuze voor bijvoorbeeld BREEAM. Voor die certificering moet je een flink aantal vragen en subvragen doorlopen. Heb je daar de tijd en het geld voor, dan brengt BREEAM in beeld hoe je gebouw ‘op papier’ presteert op het gebied van energie en andere duurzaamheidsaspecten.”

Van der Wal zegt bij dit laatste nadrukkelijk ‘op papier’, aangezien volgens hem veel meetlatten kijken naar hoe het procedureel is geregeld en welke voorzieningen zijn getroffen en nog weinig kijken naar het werkelijke energiegebruik en de ontwikkeling daarvan.

“Omdat meetlatten als BREEAM populair zijn en organisaties ze ook veel gebruiken om aan de buitenwereld te kunnen tonen hoe goed ze bezig zijn, ziet Van der Wal in de praktijk dan ook bedrijven eerst aan de slag gaan met bestaande meetlatten. Lees meer
Michiel van der Wal, energie coördinator Wageningen Universiteit

feiten-energie-besparen

Bewustwording van energieverbruik bespaart energie.

Continue meting van energieverbruik wordt nauwelijks toegepast.

Menselijk handelen vergroot de variaties in energieverbruik van elke installatie.

De meeste bedrijven betalen teveel voor energie omdat ze hun verbruik en de variaties daarin niet duidelijk in beeld hebben.

De gemiddelde terugverdientijd van de door ons voorgestelde energiebesparingskansen is 1,5 jaar.

BK Energy Efficiency

Call Now ButtonBEL NU +31 (0)6-50743064
Translate »